Adsense

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ολες οι ταινίες της Φίνος Φιλμ ελεύθερες στο Υoutube!

Μπορεί να μην έχασαν ποτέ τη δημοτικότητά τους, όμως στις μέρες μας έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.
Ολες οι ταινίες της Φίνος Φιλμ ελεύθερες στο Υoutube!
Εν μέρει χάρη στο Διαδίκτυο και ενδεχομένως επειδή η οικονομική κρίση τις καθιστά ακόμα πιο επίκαιρες, αφού διαδραματίζονται σε εποχές στερήσεων, ανασφάλειας, αλλά και ελπίδας.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές ταινίες, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Δημήτρη Χορν και όλες τις αξέχαστες προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 είναι πλέον διαθέσιμες εντελώς δωρεάν σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Στις πιο αγαπημένες, μέχρι στιγμής, ταινίες των επισκεπτών του καναλιού συγκαταλέγονται το «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» του Ντίνου Δημόπουλου με πάνω από 14.000 προβολές, το «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» του Γιάννη Δαλιανίδη με περίπου 12.300 προβολές και το «Τζένη Τζένη» με 11.600, ενώ ψηλές θέσεις στη λίστα με τα δημοφιλέστερα φιλμ καταλαμβάνουν το «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Γεωργία Βασιλειάδου και Νίκο Ρίζο, η «Χαρτοπαίχτρα» με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου και ο «Ατσίδας» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

finos film b2
 Ιστορία της Φίνος Φιλμ:

Η εταιρεία Φίνος Φιλμ είχε τα γραφεία της στην οδό Στουρνάρα 27 και τα πρώτα της στούντιο ήταν στις Τρεις Γέφυρες και μετά στους Αγίους Αναργύρους, εκεί όπου γυρίστηκαν οι περισσότερες και καλύτερες ταινίες της. 

finos film b2Το 1954 τα γραφεία και τα εργαστήρια μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Χίου 52, στον Άγιο Παύλο, ένα κτίριο που ο Φίνος δεν αγόρασε ποτέ μια και αντί για επενδύσεις, προτιμούσε να ρίχνει τα λεφτά του σε ταινίες και μηχανήματα.  Μάλιστα όχι μόνο δεν έχει αγοράσει το κτίριο της Χίου 52, μα ούτεκαν σπίτι.  Έμενε σε νοικιασμένο σπίτι και μόλις λίγο πριν το θάνατό του αγόρασε ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Σχολής Ευελπίδων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και παρότι η κρίση είχε ήδη αρχίσει να κτυπά την πόρτα του ελληνικού σινεμά και να γίνεται αισθητή στα εισιτήρια, ο Φίνος πήρε ένα τεράστιο δάνειο για την εποχή για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, φτιάχνοντας στα Σπάτα τα τελειότερα στούντιο που είχαν υπάρξει ως τότε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια.  Τα στούντιο στα Σπάτα μπορεί να ήταν τέλεια τεχνικά, αλλά μόνο ''χρυσά'' δεν ήταν για τον ιδρυτή τους μια και συνδέθηκαν με την παρακμή της εταιρείας αλλά και του ελληνικού ψυχαγωγικού κινηματογράφου.

Η διαφορά των στούντιο και των εργαστηρίων ολόκληρης της εταιρείας Φίνος Φιλμ από τις υπόλοιπες αντίστοιχες εταιρείες της εποχής της ακμής βρισκόταν στο γεγονός ότι ήταν στελεχωμένα και λειτουργούσαν περίπου όπως τα αντίστοιχα χολιγουντιανά της εποχής.  Υπήρχε μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες, με μηνιαίο μισθό και είχε σχηματιστεί μια μικροκοινωνία βοηθών, μαθητευόμενων και ειδικών που δημιούργησαν μια αλυσίδα μάθησης και παράδοσης, με τον ένα κρίκο να πιάνεται στον επόμενο.

Η ιστορία της Φίνος Φιλμ θα μπορόυσε να χωριστεί σε δυο περιόδους: η πρώτη, 1945 - αρχές 1960, χαρακτηρίζεται από την ατμόσφαιρα μιας θαυμαστής βιοτεχνίας με παραγωγή ελεγχόμενη - 2 εώς 3 ηθογραφικών κυρίως ταινιών τον χρόνο και η δεύτερη, αρχές 1960 - 1977, περίοδος που η βιοτεχνία ''βιομηχανοποιείται''.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 εμφανίστηκε και η τηλεόραση την οποία ο Φίνος δεν συμπαθούσε ποτέ.  Χρεωμένος πολλά εκατομμύρια, άρρωστος, απογοητευμένος από την κατάρρευση της μεγάλης του αγάπης, του σινεμά, αλλά και από την αντιμετώπιση των νέων ανθρώπων, για τους οποίους ήταν το κατεστημένο που έπρεπε να κτυπηθεί αποτελεσματικά. 

Οι ταινίες του στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης γιουχαϊζονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με το που εμφανιζόταν στο πανί το σήμα της εταιρείας του, αν και οι περισσότεροι δημιουργοί του νέου ελληνικού κινηματογράφου, όταν δεν τον είχαν παραγωγό, τον είχαν ουσιαστικό συμπαραστάτη.

Τελευταία του ταινία ήταν Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται το 1977 του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο.  Αυτή ήταν και η ταφόπλακα της ήδη χρεωκοπημένης Φίνος Φιλμ.  Ο Φίνος δεν ασχολήθηκε ποτέ με την τηλεόραση, την οποία απεχθάνονταν.  Λίγο πριν φύγει αρνήθηκε να δώσει τα στούντιο που έφτιαξε με κόπο και θυσίες για το γύρισμα ταινιών στην τηλεόραση.  Αυτή ήταν ο μεγάλος εχθρός, αυτή του έδιωξε τον κόσμο από τις σκοτεινές αίθουσες.

Για να δείτε το επίσημο κανάλι της θρυλικής εταιρεία παραγωγής Φίνος Φιλμ στο YouTube που αριθμεί σχεδόν 14.500 συνδρομητές, πατήστε  εδώ

Μπορείτε να επικοινωνήστε με την Φίνος Φιλμ στο info@finosfilm.com


Μπουάτ σουρεάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: